Hoe werkt een airconditioner?

Hoe werkt een airconditioner?
Men denkt vaak dat een airconditioner de lucht afkoelt, maar dit klopt niet. Een airco verplaatst warmte!

Een airconditioner werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als een koelkast, het principe van de warmtepomp of koelmachine. Maar in plaats van enkel een kleine ruimte te koelen, koelt een airconditioning een hele kamer, huis, winkel of kantoorgebouw.

Airconditioners maken gebruik van een koelmiddel dat een erg laag kookpunt heeft en dus gemakkelijk van een gas in een vloeistof verandert. Deze chemische stof wordt gebruikt om hitte hete lucht van binnen naar buiten te verplaatsen. Het bevindt zich in een gesloten systeem in de airco.

Een airconditioner bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Die bevatten drie belangrijke onderdelen: een compressor, e en condensor en een verdamper.De compressor en de condensor bevinden in de buitenunit. De verdamper bevindt zich in de binennunit.

De binnenunit zuigt de warme lucht op. Een koelmiddel, dat voortdurend in het systeem wordt rondgepompt, komt in de vorm van gas in de compressor terecht, waar het samengedrukt wordt (compressie). Het gas wordt zo een hete vloeistof onder hoge druk. Dit gas wordt via koperen leidingen naar de condensor gevoerd. In de condensor, die gekoeld wordt door de buitenlucht wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht waarna het gas weer in een koelvloeistof verandert. Dit koelmiddel condenseert en vloeit terug naar de verdamper, waar het terug verdampt in een koud gas onder lage druk. De gekoelde lucht wort de ruimte ingeblazen.

Dit opwarmen en afkoelen van de koelvloeistof wordt ook wel de koelcyclus genoemd en gaat net zolang door totdat de gewenste temperatuur is bereikt. De thermostaat stelt vast wanneer de juiste temperatuur bereikt is en zet de airconditioner af.

7ce9fe6138c008add1572fa5524e3b2d?s=80&d=mm&r=g - Hoe werkt een airconditioner?

About Stefan Prenger

adviseert u graag welke airco oplossing voor uw bedrijf de beste keuze is. Neem gerust contact met mij op om te informeren naar de mogelijkheden. Dat kan via de diverse social media, maar de beste manier om u direct van een passend AircoTime.NL aanbod te voorzien is via ons contact / offerte formulier. Tip: bent u al geabonneerd op onze nieuwsbrief? Dan blijft u op de hoogte van interessante trends, ontwikkeling en innovaties op airconditioning gebied, alsmede regelmatig kunnen profiteren van zeer aantrekkelijke AircoTime.NL aanbiedingen.