Kosten airco

Een airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in uw woning. Zeker als de temperaturen in de zomer hoog oplopen, is de airconditioning een welkome investering. Bent u van plan om deze investering te maken? Dan wilt u natuurlijk ook weten wat de kosten van een airco zijn en wat u er precies voor terugkrijgt. Aircotime legt uit wat een airconditioning kost, maar ook wat het plaatsen en het onderhoud kost.

Wat kost een airco?

De kosten van een airco zijn niet in één antwoord te geven, omdat de uiteindelijke kosten van verschillende factoren afhankelijk zijn. Allereerst hangt het af van uw wensen. Zoekt u een airco voor uw slaapkamer? Dan is een kleine mobiele airco, een monoblock airco (airco zonder buitenunit) of een single split airco vaak voldoende. Als u uw hele woning wilt koelen en verwarmen, dan is een multi split airco de beste optie.

Naast het type airco bepaalt het vermogen deels de prijs: een hoger vermogen betekent een hogere prijs. Tot slot kunnen extra opties en de uitvoering een rol spelen in de kosten. Een standaard uitvoering kost over het algemeen minder dan de design versie.

Bent u benieuwd wat een airco in uw situatie kost? Vraag dan een offerte aan via Aircotime.

Vraag een offerte aan

Prijzen per airco type

Om een indicatie te geven van wat u uiteindelijk kwijt bent, voorzien we u van de gemiddelde prijzen per airco type, inclusief installatie, btw en voorrijkosten:

Type airco (inclusief installatie)

Gemiddelde kosten

Single split airco € 1.700,- € 3.350,-
Multi split airco € 3.100,- € 5.650,-
Monoblock airco € 1.400,- € 2.250,-
Mobiele airco € 400,- € 750,-

Prijsopbouw van de airco kosten

We lichten graag belangrijke pijlers toe die de kosten van de airco bepalen. Zo helpen we u inzicht te verkrijgen in de uiteindelijke airco kosten in uw specifieke situatie.

1. Aantal airco units

Het benodigde aantal airco units speelt vanzelfsprekend een grote rol in de uiteindelijke kosten. Als het bijvoorbeeld gaat om split units, kunt u per bijkomende unit uitgaan van € 850,- tot € 1.050,-.

2. Het benodigde vermogen

Welke ruimte(s) wilt u koelen en verwarmen? Voor een kleine ruimte is een airco met een kleiner vermogen vaak voldoende. Voor een grotere ruimte is er al snel een groter vermogen nodig. Ook de ligging van de ruimte heeft invloed op het benodigde vermogen. Hierbij geldt: hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijs. Let bij het vermogen wel op het geluid en het energielabel van de airco.

3. Het type airco, het merk en de plaatsing

Airco’s zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar, afkomstig van diverse merken en op diverse manieren toe te passen. Dit zijn factoren die een grote invloed op de kostprijs uitoefenen.

Zo bestaan er legio aircomerken die airco’s aanbieden voor op de wand, het plafond en op het raam. Daarnaast kunnen airco’s ingebouwd worden, zodat u alleen de luchtroosters ziet. Als u hem laat inbouwen, dan kost dit meer dan als hij aan de muur of op het plafond wordt gemonteerd. Verder zijn plafondmodellen over het algemeen duurder dan vloer- en wandmodellen.

4. Extra opties

Voor ieder product geldt: hoe meer extra opties, hoe meer u betaalt. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor airco’s. Tegenwoordig hebben veel airco’s naast de koelfunctie een verwarmfunctie. Sommige toestellen regelen ook de luchtvochtigheid, zijn zeer geruisloos of bezitten een detector die aanwezigheid van mensen meet. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden en bepalen mede de uiteindelijke airco kosten.

Wat kost een airco plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een airco zijn opgebouwd uit diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsuren en voorrijkosten. De installatieprijs is vaak inbegrepen in de totale kostprijs van de airco, omdat een F-gassen gecertificeerde installateur de airco dient te plaatsen. Dit geldt niet voor de mobiele airco, deze stelt u zelf in en vereist geen installatie.

Bij Aircotime koopt u een airco inclusief montage vanaf € 1.650,-. Het betreft hier een standaardinstallatie. Als de installatie extra opties vereist, zoals betonboring, condenspompen of koelleidingen die langer zijn dan 4 meter, berekenen we een meerprijs.

Vergunningskosten

Als u voor een multi split of mono split airco wilt gaan, dan doet u er goed aan om voorafgaand bij uw gemeente te raadplegen of u een bouwvergunning nodig heeft. Dit verschilt per gemeente. Houd voor de aanschaf dus rekening met eventuele vergunningskosten.

Wat kost airco onderhoud?

Afhankelijk van het aantal airco’s, bedraagt dit jaarlijks tussen de € 150,- en € 300,-. Dit bedrag is exclusief eventuele vervangende onderdelen, zoals koudemiddel of filters.

Na de aanschaf van uw nieuwe airco, kunt u ervoor kiezen om hem jaarlijks te laten onderhouden. Zo geniet u jarenlang van een goed werkende en energiezuinige airco en bereikt hij de maximale levensduur. Ook voorkomt u met onderhoud grotere, plotselinge kosten na verloop van tijd. Vaak wordt onderhoud in de vorm van een onderhoudscontract aangeboden, waarbij u maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag betaalt.

Besparen op de lange termijn

De airco kost niet alleen geld, maar bespaart u op lange termijn ook geld op de energierekening. Een airco die ook verwarmt, krijgt (een deel van) uw woning snel op temperatuur. Zo kan de radiator uitblijven en bespaart u op de gasrekening.

Meer weten over de prijs van een airco?

Wilt u meer weten over de prijs van een airco of bent u benieuwd wat u op lange termijn kunt besparen? Neem dan contact op met Aircotime. Onze specialisten staan u graag te woord.

Offerte aanvragen Bel: 0648110745

Tijd voor een airco van AircoTime

We adviseren u graag welk aircosysteem – mobiel, single-split of multi-split – voor uw woning of bedrijf de beste keuze is. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden. U kunt ook direct een offerte aanvragen, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.